top of page

herman de vries
change
19 02 2023 - 02 04 2023

change.jpg

De eerste Belgische solotentoonstelling van herman de vries in vele jaren.

U kan de verkoopstentoonstelling vrij bezoeken in de galerie

van 19 februari tot en met 2 april, elke zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur.

Vernissage op zondag 19 februari van 13 tot 18 uur.

Kom gerust op een ander moment langs op afspraak.

herman de vries, abutilon spec., 2019

Nul

In 1960 richt herman de vries samen met Armando en Henk Peeters het tijdschrift nul=0 op, dat van kunsthistorisch belang was voor de Nulgroep in Nederland. Hij baseert zijn werk in deze periode op kanswerking en toevalstabellen, wat hem toelaat om als kunstenaar zo weinig mogelijk invloed te hebben op het werk.

 

Werken van herman de vries uit deze periode, zogenaamde "random objectivations", zullen deel uitmaken van elke museale groepstentoonstelling over de (internationale) Nulbeweging (Stedelijk Museum Amsterdam, Stedelijk Museum Schiedam, Guggenheim New York, etc...). Andere leden van de Nulgroep zijn Jan Schoonhoven en Jan Henderikse.

Doorheen zijn verdere carrière zal herman de vries steeds deze Nulingesteldheid behouden.

herman de vries: biografie


herman de vries (° Alkmaar 1931) is een hedendaagse beeldend kunstenaar uit Nederland. Zijn werk gaat in op de problematische relatie tussen mens en natuur, door de enorme verscheidenheid en verandering op een zo direct mogelijke manier te tonen.

Herhaling, variatie, verandering en toeval resulteren in een zeer poëtisch oeuvre dat het exploreren waard is.

Steigerwald 

 

Vanaf 1970 vestigt de vries zich met zijn vrouw suzanne in het Duitse Steigerwald, ver weg van de Nederlandse kunstscene. Het bos zal zijn studio worden, waarin hij elke dag lange wandelingen maakt op zoek naar materiaal waarmee hij kan werken. Een dood stuk hout. Grassen. Bladeren en ander materiaal from the forest floor. Natuurlijke houtskool die hij vindt na natuurlijke bosbranden of na de rituele viering van de zonnewende...

Het rustige bestaan in het bos zal hij afwisselen met vele lange, avontuurlijke reizen naar alle uithoeken van de wereld. Hij brengt aarde mee om uit te wrijven en te collectioneren in zijn earth museum en earth catalogue. Ook kruiden, schelpen, stenen, planten, van over de hele wereld zullen hun plaats krijgen in het werk van de vries.

herman de vries maakt een aardeuitwrijving.png
herman de vries, fragments (collected on the beach of) lido venezia, 2015

Biënnale Venetië 2015


In 2015 vertegenwoordigt herman de vries Nederland op de Biënnale van Venetië met de tentoonstelling to be all ways to be. Het werk wordt internationaal lovend onthaald.

In het Rietveldpaviljoen kreeg de bezoeker een dwarsdoorsnede van de praktijk van de vries te zien. Een volledige muur met aardeuitwrijvingen. Een grote installatie met sikkels. rosa damascena, een geurwerk van duizenden rozenknoppen. Een journal van 122 panelen gemaakt in de lagune van Venetië. Stenen sculpturen. En het boek flora incorporata waarin alle planten staan genoteerd die de kunstenaar ooit tot zich heeft genomen.

Verder bracht hij teksten aan op het eiland Lazzaretto Vecchio, een voormalige pestkolonie. Hij duidde ook een stuk van dit eiland aan als sanctuarium, waar de natuur vrij spel kan krijgen zonder ingrijpen van de mens.

bottom of page